Foreldremøte 10. trinn med tema russ og russetid

I samarbeidet mellom Steinkjer kommune, politiet og videregående skole ble det årlige foreldremøtet for 10. trinn med tema russ og russetid arrangert på kulturhuset 01.04.25. 

På bildet fra venstre: Elin Vinje, foreldrerepresentanten, Leif Terje Nilsen, kommunalsjef samfunn og kultur,  rektor Liv Karin Olsen Flak v/Steinkjer videregående skole, Kenneth Arntzen, kommunalsjef oppvekst og inkludering, rektor Kim Rune Holmvik v/Egge ungdomsskole og politirepresentanten Malene Bjørkås.

Innledning

Hensikten med møtet er blant annet å gi god informasjon til foreldregruppa – som et ledd i å kunne følge opp ungdommene best mulig i årene fram mot avslutning av videregående opplæring.

Etter at Kenneth Arntzen, kommunalsjef oppvekst og inkludering, hadde ønsket alle velkommen til dette årlige informasjonsmøtet, fortalte Leif Terje Nilsen, kommunalsjef samfunn og kultur, om sin rolle som kommunens faste kontakt for russen. Han deltar på russemøtene og har god dialog med dem. 

Kommunen legger til rette for at russen skal få en fin russetid bl.a. ved å leie ut studentlokaler på samfunnshuset. I tillegg hjelper Leif Terje russestyret med å søke om økonomisk støtte mm. Kommunens er tilretteleggeren, men har også et tett og godt samarbeid med politi og videregående skole. 

Informasjon fra Steinkjer videregående skole

Rektor Liv Karin Olsen Flak takket kommunen for samarbeidet. Hun fortalte at overgangen fra ungdomsskole til videregående er en stor livsfaseendring for elevene med mye spenning og usikkerhet. De blir fort veldig opptatt av hvordan russetiden skal bli, og for flere oppleves det frykt for utenforskap. 

Skolen skal gjøre det de kan for at elevene skal oppleve Steinkjer videregående skole som et trygt og inkluderende sted med et godt læringsmiljø.

Hun oppfordrer foreldrene til å forebygge ved å snakke med ungdommen før de starter på videregående og forberede de litt på det som kommer, samt ha en dialog om temaet inkludering og ekskludering. 

Det viser seg at russegrupper begynner å etablere seg allerede på 10. trinn, så derfor er det et viktig råd til foreldrene å være tidlig ute med å ta en samtale om dette. Videre sier hun at det også er viktig å bry seg om andre ungdommer, snakke og samarbeide med andre foresatte og snakke om egne grenser og viktigheten av å respektere andres grenser.  

Se presentasjonen til rektor Liv Karin Olsen Flak. (PDF, 987 kB)

Informasjon fra politiet

Politiets representant var Malene Bjørkås. Hun jobber mye forebygging og driver oppsøkende virksomhet mot ungdommen. Hun sa at formålet med foredraget er en bevisstgjøring om status for russetiden og legge til rette for en trygg og god russetid. 

Hun pekte på at russetiden kan være tøff for mange og hun nevnte russegrupper, ekskludering og utenforskap og ga noen eksempler. 

Til foreldrene sa hun at det er viktig med åpenhet og god dialog med elevene og få de til å reflektere litt selv. Til russen vil hun si at det er viktig å verdsette vennskapet og ikke bry seg om grupperinger og at de må huske på at det kommer en tid etter russetiden. 

Politiets erfaringer er at det har vært noen utfordringer og problematikk de siste årene rundt gjennomføringen av russetiden. Dette er en periode hvor mange debuterer med bruk av rusmidler og hvor det skjer utforskning av seksualitet/kroppspress. I tillegg dannes det grupper og planlegges russebusser hvor ikke alle får være med. Det oppleves statusjag, pengebruk, press fra kommersielle aktører osv.

Hun rådet derfor foreldrene til kommunisere med ungdommen, engasjere seg i hva de gjør, snakke med de om holdninger og være tilstede og tilgjengelig. 

Se presentasjonen til Malene Bjørkås. (PDF, 2 MB)

Informasjon fra foreldrerepresentanten

Elin Vinje snakket litt om det å være russemamma. Hun har hatt russ i 2022, 2024 og skal ha russ i 2027, og hun ga oss et innblikk i sine opplevelser. Det skjer mye positivt både sentralt og lokalt og det er endringer på gang mht. markeringen av russetiden. 

Hun var veldig opptatt av å få bort det kommersielle presset som gjør at ungdommen blir lurt til å kjøpe mange kostbare produkter. Ut fra sine erfaringer presiserte hun hvor viktig det er med foreldreengasjement, gode refleksjoner og gode samtaler med ungdommen. I tillegg må foreldrene forberede ungdommene hva de kan møte i forberedelsene og i selve russetiden.

Regjeringen har tatt grep for å endre russefeiringen ved bl.a. å flytte eksamen, lage strengere regler for russebusser og få bedre kontroll på kommersielle aktører. 

Se presentasjonen til Elin Vinje (russemamma). (PDF, 829 kB)

Avslutningsvis

Tilbakemeldinger
Til slutt satte rektor Kim Rune Holmvik i gang et mentimeter (responsverktøy) og ba foreldrene i salen om å gi direkte tilbakemeldinger. 

Her kan du se tilbakemeldingen fra foreldrene. (PDF, 2 MB)

Natteravn
Det ble også spurt om det var noen som kunne tenke seg å bli natteravner. De som kan tenke seg det, eller har noen spørsmål, kan ta kontakt med Trude Ringseth, på telefon 48 05 71 71. Husk: SAMMEN er vi bedre, klokere og tryggere.