Særskilt tilrettelegging i barnehage

Barn med spesielle behov kan trenge ekstra oppfølging. Kommunen gjør en individuell vurdering av barnets behov, og tilbyr hjelp ut fra hvilke tilbud de har.

Her finner du informasjon om spesialpedagogisk hjelp, skyss og tilrettelegging i barnehagen.

Jeg er forelder og er bekymret for mitt barns utvikling

  1. Ta kontakt med pedagogisk leder eller styrer i barnehagen. Barnehagen gjør sine undersøkelser, prøver ut tiltak og kan veilede videre.
  2. Foresatte og barnehagen kan ta kontakt med barnehagemyndigheten i kommunen for å få råd og veiledning.
  3. I det forebyggende arbeidet rundt enkeltbarn samarbeider barnehagen med foresatte og andre instanser som beskrevet i handlingsveilederen.
  4. Hvis barnet fortsatt har vansker, kan barnehagen og foresatte sende skriftlig henvendelse til tverrfaglig fordelingsteam i tråd med handlingsveilederen. Fordelingsteamet fordeler saken videre til aktuelle drøftingspartnere.

Hvem har rett til spesialpedagogisk hjelp?

Barn under opplæringspliktig alder som har særlig behov for spesialpedagogisk hjelp, har rett til slik hjelp. Dette gjelder uavhengig av om barna går i barnehage.

For å få spesialpedagogisk hjelp må PPT først gjøre en sakkyndig vurdering. Foresatte kan, etter drøfting med PPT sende en henvisning til PP-tjenesten om spesialpedagogisk hjelp, eventuelt med hjelp og veiledning fra barnehagens styrer eller helsetjenesten.

Tilrettelegging i barnehagen

Kommunen skal sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud. Tilretteleggingen kan gis i form av ekstra bemanning, veiledning eller organisatoriske tiltak.

Barn med nedsatt funksjonsevne

Vilkåret for å ha rett til et individuelt tilrettelagt barnehagetilbud etter barnehageloven § 37 er at barnet har en funksjonsnedsettelse av en slik art at det kreves tilrettelegging utover det som er barnehageeiers plikt. Nedsatt funksjonsevne defineres "tap av, skade på, eller avvik i en kroppsdel, eller i en av kroppens psykologiske, fysiologiske eller biologiske funksjoner" (NOU 2001:22 pkt 2.2). 

Formålet med tilretteleggingen er å bryte ned funksjonshemmende barrierer, slik at barnet kan delta i lek og aktivitet i barnehagen på en likeverdig måte.

Kommunen fatter vedtak om tilrettelegging av barnehagetilbudet til barn med nedsatt funksjonsevne etter barnehageloven § 37.

Behov for tilrettelegging

Foreldrene, i samarbeid med barnehagen, kan melde et behov om individuell tilrettelegging av barnehagetilbudet for barn med nedsatt funksjonsevne.

Dersom du lurer på om ditt barn har rett til individuell tilrettelegging kan du ta kontakt med pedagogisk leder eller styrer i barnehagen for å få råd og veiledning videre. 

Det er ikke et krav i loven om at foreldrene må søke om tilrettelegging. Ei heller et krav om samtykke fra foreldrene før kommunen fatter vedtak og setter i gang tiltak for å tilrettelegge barnehagetilbudet.

Dersom kommunen vurderer å sette i gang tiltak uten at foreldrene har vært involvert, må kommunen forhåndsvarsle foreldrene om dette. Foreldrene vil da få mulighet til å uttale seg i saken før det fattes vedtak.

Søk om skyss til og fra barnehagen

Om skyss er nødvendig for at barnet skal kunne motta spesialpedagogisk hjelp, har barnet rett til skyss. Barnet har også rett til nødvendig reisefølge og tilsyn.

Foreldre som har vesentlig større byrder knyttet til skyss enn andre foreldre kan søke om skyss. Dette vil være i de tilfellene hvor hjelpen gis langt fra hjemmet, eller at barnet transporteres mellom barnehagen og et annet sted hvor barnet mottar hjelpen.

Søk om skyss til og fra barnehagen sendes til Steinkjer kommune, oppvekstetaten, postboks 2530, 7729 Steinkjer.

Søknaden behandles av barnehagemyndigheten i Steinkjer kommune.