Fremmede arter

Fremmede arter er arter som er spredt ved hjelp av menneskelig aktivitet il områder hvor de ikke hører hjemme. De fleste har spredt seg fra hager, hageavfall og ved flytting av jord.  Vær oppmerksom slik at du ikke blir spredningskilde. Her er noen tips. 

Steinkjer kommune har nå valgt å ha hovedfokus på spredning av fremmede arter i parker og i statlig sikrede friluftsområder. Statsforvalteren har ansvaret for fjerning av fremmede arter i verneområder. Kommer du over lokaliteter med fremmede arter kan du registrere dem på Artsobervasjoner.no. Du kan søke tilskudd til bekjempelse av fremmede arter gjennom spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL). Les mer om dette under SMIL-midler.  

Hageavfallet med fremmede arter samles i svartsekker som knytes igjen og puttes i restavfallet (NB! eller leveres til egen kontainer på Tranamarka for brenning. Pass på at du ikke pakker sekken slik at den blir full av hull). Ikke kast hageavfallet i en villfylling i nærheten. Flytting av jordmasser med fremmede arter kan spre arten.  

Her er tips til fjerning: 

Hagelupin

Luk tidlig på sommeren og utover sommeren. Kombinerer du dette med sprøyting i midten av august fungerer det fint, men det er ikke nødvendig dersom du er ivrig til å luke. Det er lurt å få med så mye som mulig av rota. Putt den i en svartsekk, knyt igjen og kast den i restavfallet. Ønsker du å ha den i hagen: Ikke la den spre seg vilt. Da kan du lett miste kontrollen. Klipp av blomsterstenglene når den begynner å sette belger. Kan også være lurt å klippe av blomster/belger dersom du skal luke store planter FØR du begynner å luke.
Artsdatabankens faktaark for Hagelupin.

Hagelupin - Klikk for stort bildeHagelupin Linn Aasnes

Skogskjegg 

Luk tidlig på sommeren og utover sommeren. Kombinerer du dette med sprøyting i midten av august fungerer det fint, men det er ikke nødvendig dersom du er ivrig til å luke. Putt den i en svartsekk, knyt igjen og kast den i restavfallet. 

Skogskjegg - Klikk for stort bildeSkogskjegg Linn Aasnes

Slirekne (Parkslirekne, hybridslirekne, kjempeslirekne) 

Sprøyt i midten av august. Kan godt bruke Staran eller Tomahawk. Viktig at sprøytemidlet er konsentrert nok. Dersom du er så dristig at kutter ned slirekne, bør du håndtere det med STOR forsiktighet, da dette er "avleggere". Tørker helt på presenning i sola, kutt dem opp slik at de ikke stikke hull på plastsekken, pakk det i sekker, knyt igjen og leverer det til "fremmede arter" kontaineren på Tranamarka. Artsdatabankens har laget et faktaark for parkslirekne

Rynkerose

Denne arten har vi hovedsak i blomsterbed i kommunen. Bekjempes med luking, gjerne ved at man spar opp litt røtter i midten av juni. Midten av august sprøytes de delene som har kommet opp igjen. Artsdatabankens har laget et eget faktaark om rynkerose

Tromsøplame/ Kjempebjørnekjeks 

Disse arten har vi lite av i Steinkjer. Vi har derimot mye sibirbjørnekjeks, som likner til forveksling. Artsdatabankens har faktaark om Tromsøpalme og faktaark om kjempe bjørnekjeks som omtaler bekjempelse. Plantesaften i stengelen og hårene til Tromsøpalme og kjempebjørnekjeks inneholder en gift som virker irriterende på huden og kan sammen med sollys forårsake brannskader i huden både på mennesker og dyr. Dette fungerer som en beskyttelse for planten og bidrar til at den ikke så lett blir beitet eller skadet. 

Brunskogsnegl

Denne har vi spesielt fokus på. Anlegg hagen din lys og luftig slik at den raskt tørker opp etter regnvær. Klipp vekk de nederste greinen på busker og trær. Begrens deg til punktvanning og klipp plenen ofte. Ha planter som begonia, astilbe, flittig Lise, fuksia, geranium, isop, løvemunn, pelargonium, rhododendron, roser og valmuer. Det liker ikke snegler. Du kan klippe sneglene i to, legge dem i liten plastpose, knyt igjen og kaste dem i restavfallet for brenning eller dyppe dem i Nemaslug og legge dem ut som giftig åte for andre snegler. Sneglene kan du fange ved hjelp av en isboks med litt øl. Boksen må ha med lokk, slik at du unngår at den blir fylt med regnvann. Kutt åpninger på siden av boksen og grav den litt ned. På den måten kommer sneglene seg inn i boksen. Se om boksen og ta ut sneglene ca 2 x hver dag.