Drikkevannskvalitet

Drikkevannet i Steinkjer tilfredsstiller kravene i Drikkevannsforskriften

Prøvetaking og analyser på drikkevann

Vannforsyningen i Steinkjer kommune drives ihht. gjeldende lover og forskrifter.
 
Alle kommunens rutiner vedr. prøvetaking og analyser av vannkvalitet baserer seg på krav i Drikkevannsforskriften, og er utarbeidet i samarbeid med Mattilsynet. Det tas regelmessige prøver og analyser både fra råvannskilde, behandlingsanlegg og på ledningsnettet. Ihht. våre rutiner kontrolleres kilde og nedbørsfelt min. 1 gang pr. år.

På kommunens vannbehandlingsanlegg (Reinsvatnet, Malm, Follafoss, Verrastranda, Skillegrind og Gaulstad) er det kontinuerlig overvåkning og målinger av flere parametre over kommunens driftskontroll. I tillegg tas regelmessige (daglig, ukentlig og månedlig) manuelle prøver og analyser.

Kommunen tar jevnlige vannprøver på forskjellige steder på hele ledningsnettet og skal representere bilde av kvaliteten gjennom året. F.eks. tas prøver/analyser i bl.a. Sprova, Skarpnes, Sparbu, Stod, Kvam, Røysing, Følling, Øvre Ogndal og flere steder i sentrum. Prøvene sendes til eksternt laboratoriet for analyse, og videre rapporteres til Mattilsynet.

Noen av parametrene vi analyserer på er bl.a.:

  • bakterier (e-colli, koliforme)
  • pH, farge
  • aluminium, jern, mangan
  • parasitter
  • m.fl.

 
Flere opplysninger om vannkvaliteten fås ved henvendelse til vann- og avløpsenheten som oppbevarer dokumentasjon av vannkvaliteten etter analyser utført av SGS avd. Stjørdal.

Hardhet drikkevann

I drikkevannsforskriften er det ikke satt krav til innholdet av kalsium og magnesium i drikkevann, da det ikke er registrert negative helseeffekter forbundet med disse.

Hardt vann gir et gråhvitt belegg på glass, kjeler, i kaffetraktere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. Slike avleiringer kan føre til energitap og skade på elektriske varmeelementer. Ved vasking vil man oppleve at såpe skummer dårlig, og man vil normalt kompensere med å bruke mer såpe.

I bløtt vann er det mindre kalsium og magnesium. Såpe og rengjøringsmidler skummer bedre og blir også mer effektivt.

Ut fra analyseresultater fra 2010 kan vannet fra Reinsvatnet og Skillegrind plasseres i hardhetsklasse ”meget bløtt vann” med et kalsiuminnhold på hhv. 14 og 3,78 mg Ca/l.

Vann fra Klingagrenda pumpestasjon har et kalsiuminnhold på 57,3 mg Ca/l, og kan betegnes som middels hardt vann.

 

Hardhet drikkevann

Hardhet drikkevann
Hardhetsklasse mg Ca/l Tyske hardhetsgrader °dH
Meget bløtt vann 0-15 0-2,1
Bløtt vann 15-35 2,1-4,9
Middels hardt vann 35-70 4,9-9,8
Hardt vann 70-150 9,8-21

Flere opplysninger om vannkvaliteten fås ved henvendelse til vann- og avløpsenheten som oppbevarer dokumentasjon av vannkvaliteten etter analyser utført av LabNett A/S.