Norges MidtpunktHar du lyst til å føle hvordan det er å stå med begge beina plantet MIDT I NORGE?

Da må du ta turen til Steinkjer og besøke Norges geografiske midtpunkt!

Midtpunktet - Klikk for stort bilde

Slik er midtpunktet beregnet

Våren 2004 slo Statens Kartverk fast at Norges geografiske midtpunkt ligger i Steinkjer kommune. Kartverket har i sine beregninger tatt hensyn til Norges samlede areal og funnet arealtyngdepunktet. Dette punktet befinner seg omtrent midt mellom Vakkerlifjellet og Skjækervatnet, på kartblad 1822 IV Vera i Norge 1:50 000, med koordinatene:

    63 o 59’ 26’’ nord, 12 o 18’ 28’’ øst, eller
    7 098 745 N, 368 304 E (UTM sone 33)

Dette betyr at dersom man klipper ut hele Norgeskartet i stiv kartong, og plasserer en passerspiss under, så vil Norge balansere med passerspissen plassert i dette punktet i Skjækra. Dette er en enkel måte å plassere Steinkjer på kartet.

En attraksjon og turmål

Det geografiske midtpunktet er en attraksjon i seg selv. Midtpunktet er markert med en bauta – midt i det teoretiske arealtyngdepunktet (der passerspissen ville stått). Det er merket adkomst inn til midtpunktet fra parkeringsplass ved enden av Lustadvannet. Om sommeren kan du følge en egen svillesti, om vinteren oppkjørte ski­løyper.

Midtpunktet ligger ved inngangsporten til mektige Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Dette er en av landets største nasjonalparker. Blåfjella-Skjækerfjella danner ikke bare en imponerende ramme rundt Norges Midtpunkt, men området byr også på unike friluftsopplevelser for dem som lar seg ­friste.

Vandring i kalksteingrotter, elg- og småviltjakt, fiske i fjellvann, overnatting og matservering i spennende omgivelser, sledeturer med hund på vinterstid og kanopadling på sommeren er noe av det som tilbys i tilknytning til Midtpunktet.

Ta turen – og opplev å stå med begge beina midt i Norge!