Bildet fra venstre (foto: Anita Saugestad): Djulia Todorova, hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur Marthe Solnes Persgård, John Pål Inderbergs kone Kirsten Oxaal og ordfører Bjørn Arild Gram.

John Pål Inderberg kunne ikke møte, så hans kone tok i mot prisen på vegne av han.


Begrunnelsen for prisene

Kulturprisen:

Hovedutvalget for oppvekst og kultur har tildelt John Pål Inderberg Steinkjer kommunes kulturpris for 2015.

Hovedutvalget har lagt vekt på John Pål Inderberg sin innsats innenfor musikksjangeren jazz, som har vært og er fundamentet for hans musikalske virke.

John Pål var deltaker i det lokale jazzmiljøet her i Steinkjer før han flyttet til Trondheim i 1971.  I 1978 ble han lærer ved Trøndelag Musikkonservatorium, der han i dag er professor.

Med Jazzmusikk som utgangspunkt har han gjennom utallige opptredener og plateutgivelser bidratt til å bygge broer over til særlig folkemusikk, men også andre musikkformer.  Han er nok særlig kjent for et mangeårig, og svært kreativt samarbeid med Henning Sommero. Disse to har utviklet en særegen stil, med komplementære ferdigheter og med mye humor og improvisasjon som varemerke.

John Pål Inderberg er glad i heimbyen Steinkjer, og opptrer gjerne i ulike sammenhenger her.  Han har både som solist og i samspill med andre bidratt til å løfte fram Steinkjer kirke, også kalt Weidemannkatedralen, som en fremragende konsertarena.  Her har det vært flere spektakulære anledninger der John Pål har fylt katedralen med sin musikk, og her har han hatt fremtredende solistroller.  I 1990 ble han tildelt den høythengende Buddyprisen fra jazzforbundet, og han er i dag en nasjonal ener på sitt instrument – saksofon.

Kulturprisen er en æresbevisning som består av en statuett av Nils Aas, et diplom og en mindre pengesum.  Kulturprisen blir overlevert kulturprismottaker under kommunestyremøtet i Weidemannsalen 16. desember 2015.


Kulturstipendet   

Steinkjer kommunes kulturstipend og et diplom går i 2015 til Djulia Galinova Todorova, en danser og danselærer som verdsettes for sin innsats innenfor danseundervisning for alle aldersgrupper i Steinkjer opplyser hovedutvalgsleder Marthe Solnes Persgård.

Djulia Todorova etablerte Steinkjer Danseskole i august 2011, og siden da har hun drevet med undervisning av store og små i Steinkjer.  Danseskolen tilbyr undervisning i latindanser, hip-hop, disco og sportsdans.  De minste elevene er 4 år, mens noen av de eldste har vært over 60 år.  Danseskolen tilbyr således størst variasjon av dansestiler innenfor Nord-Trøndelag til absolutt alle aldersgrupper.

I april 2014 stiftet Djulia sammen med noen foreldre til dansende barn Steinkjer Danseklubb. Denne danseklubben driver Djulia i tillegg/ved siden av Steinkjer Danseskole.  Klubben er en idrettsorganisasjon, medlem av Norges Idrettsforbund og Norges Danseforbund.  Djulia er hovedtrener for klubben.  Målet med danseklubben er å ha medlemmer som representerer Steinkjer på dansekonkurranser både i Midt-Norge og over hele landet. Danseklubbens ambisjoner er at Steinkjer blir ledende faktor i dansemiljøet, først i Trøndelag og deretter i hele Norge.

Stipendet vil bli brukt til treningsopphold i Bulgaria/danseleir. Her vil hun utvikle sine trenerferdigheter samt få oppdatert dansekunnskapen sin ettersom teknikk i dans er i stadig utvikling.