Flått 
Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi. Flått hopper ikke ned fra trærne.

 

 

 

Flått kan spre flere sykdomsfremkallende mikroorganismer. Sykdommen som hyppigst opptrer etter flåttbitt i Norge er borreliose. Det finnes ingen vaksine. Sykdommen behandles med antibiotika. I sjeldne tilfeller kan nervesystemet, enkelte ledd eller hjertet angripes.

Oppsøk lege dersom du får et rødt utslett som vokser utover bittstedet og får en diameter på mer enn 5 cm. Utslettet er det vanligste symptomet på borreliose, og kan oppstå 3-30 dager etter et flåttbitt.

FlåttbittKontakt også lege hvis du i tiden etter flåttbittet føler deg slapp, har hodepine, ansiktlammelse, muskelsmerter eller væskeansamling i ledd.

Fjern flåtten så raskt som mulig. Flått som fjernes innen ett døgn etter at den har bitt seg fast overfører sjelden borrelia-bakterien. Bruk helst en pinsett eller flåttfjerner når du fjerner flåtten.

 

  • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut.

  • Voksne flått kan sitte godt fast og er enklere å fjerne hvis man vrir mens man drar dem ut.

  • Deler av munn og hode som sitter igjen i huden overfører ikke borrelia-bakterien og gir ikke borreliose. For å unngå infeksjoner på bittstedet, bruk en pinsett for å fjerne eventuelle rester av flåtten.

  • Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt sårsalve.

  • Gamle råd om å smøre flåtten inn med fett, sprit o.l. virker ikke.

Borreliose er en meldingspliktig sykdom. Det var i fjor to tilfeller av borreliose i Nord-Trøndelag, ingen i Steinkjer kommune.

 

Sunniva J. N. Rognerud
Kommuneoverlege