Bildet: Edith Ramberg prøver ut produktet og er veldig fornøyd.

Assistep består av et håndtak som brukeren kan støtte seg til og som er koblet til et spesialgelender på veggen. Håndtaket gir en rullatorlignende støtte, og har en patentert stoppemekanisme som gjør at håndtaket låses dersom brukeren kommer i ubalanse eller er på vei til å falle. AssiStep er utviklet i samarbeid med Minoko Design i Levanger og Norges Parkinsonforbund.

-     Vi startet å jobbe med skisser av forskjellige løsninger, og gikk rett ut til brukere og fagpersonell og spurte dem hva de trodde ville fungere, sier daglig leder Halvor Wold.
-     Da vi viste fram akkurat dette konseptet, fikk vi utrolig gode tilbakemeldinger, så vi skjønte at vi var på sporet av noe.

Studentprosjekt ble bedrift

Gründerne bak AssiStep er Ingrid Lonar, Halvor Wold og Eirik Medbø. De startet å jobbe med AssiStep i 2012 da de studerte ved NTNU, og begynte å jobbe med problemene rundt fall i trapp. Halvor og Eirik hadde begge hatt besteforeldre som hadde problemer med å bruke trappa, og forstod hvor mye en vanskelig trapp kan påvirke livet til mennesker med svekket balanse.

-     Målet vårt med AssiStep har hele tiden vært å få flere til å leve et aktivt liv og være uavhengig av hjelp, sier teknisk sjef Ingrid Lonar og legger til:  -  Dessverre er det mange som blir nødt til å få installert heis eller flytte hjemmefra når trappa blir vanskelig, og da mister man kanskje den beste aktivitetsmuligheten i hjemmet.

Først ut i Nord-Trøndelag

I januar ble AssiStep nevnt av Teknisk Ukeblad som én av de 20 oppstartsbedriftene man bør følge med på i år. I fjor kom det nylig etablerte Tidligfasefondet i Nord-Trøndelag inn på eiersiden i selskapet, sammen med andre private investorer i Norge og Sverige. Før det har AssiStep fått støtte av NTNU, NAV, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Etter tre år med utvikling er AssiStep nå klar for å brukes, og Egge Helsetun i Steinkjer er den første institusjonen som får AssiStep installert.

-     Vi får jevnlig forespørsler fra store distributører i utlandet som vil selge AssiStep i sine land, sier Halvor Wold.

-     For oss er likevel samarbeidet med Egge uvurderlig, fordi det gir oss muligheten til å få raske og gode tilbakemeldinger samtidig som vi får kunnskap om hvordan vi kan legge alt til rette for at AssiStep skal fungere best mulig - også langt unna, fortsetter Wold.

AssiTech, selskapet bak produktet AssiStep, er inkubatorbedrift i Kunnskapsparken Nord- Trøndelag, som blant annet har bidratt til å koble dem opp mot Egge Helsetun som pilotkunde.

Fakta om trapp:

■    Hvert år, bare i Norge, dør rundt 50 personer av å falle i trapp (Kilde: SSB)

■    30.000 nordmenn må søke medisinsk hjelp etter fall i trapp (Kilde: Norsk institutt for By- og Regionsforskning)

■    25% av alle over 65 år føler seg usikre når de går i trapp (Kilde: SSB)

■    Eldre som klarer å gå i trapp, har bevist lavere risiko for å falle i hverdagen (Kilde: Age and Ageing nr. 37, 2008)

 

Kontaktpersoner

Halvor Wold, daglig leder AssiTech:                                                            tlf. 995 60 130

Eli Ringseth, kommuneergoterapeut Steinkjer kommune:                           tlf. 479 71 155

Håvard Belbo, daglig leder i Tidligfasefondet og Kunnskapsparken:           tlf. 906 91 115

 

Se Trønder-Avisas nettoppslag fra åpningen.