Organisasjonen AV-OG-TIL ønsker at vi orienterer om følgende: 

Bølgeskvulp, måkeskrik, dempet motordur, flau vind og lukten av varm solkrem og nye baderinger til ungene. Sommeren og båtlivet er godt i gang. Vi har en klar oppfordring du kan ta med på båtturen: planlegg for godt alkovett og sjøvett.

Nordmenn elsker båt- og badeliv. Det finnes over 900 000 fritidsbåter i Norge, og vi bruker dem gjerne sommeren igjennom. Ikke rart at vi er opptatt av hvordan været skal bli i morgen, for det er ikke moro hvis været skifter raskt. Men det er ikke bare bølger som kan oppleves som utfordrende. Lese kart og merking, motorstopp, legge til på holmer og vikepliktsreglene er andre utfordringer for båtføreren.  

Alkohol og ruspåvirkning er involvert i minst hvert femte dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Det er påvist at selv lav promille (under promillegrensa på 0,8) påvirker oss i en slik grad at vi blir dårligere båtførere. Konsentrasjonsevnen reduseres, reaksjonsevnen reduseres. Vi blir mer risikovillige.

Ved å ta noen enkle forholdsregler med i planleggingen av båtturen, er man bedre rustet og forberedt hvis noe uforutsett skulle skje. Her er noen enkle tips fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL:

  • Utpek én fører som holder seg edru også til hjemturen når dere tar båten til festival, grilling på holmer eller til hyttenaboen.
  • Lær deg sjøvettreglene og vikepliktsreglene på sjøen.
  • Vestpåbud eller ei – alle bør ha vestene på under turen. Det hjelper lite å ha dem under dekk hvis uhellet først er ute.
  • Lær deg kart og merking så du trygt kan navigere deg fram til bestemmelsesstedet ditt, at du unngår å krenke vernesoner og slik at du unngår grunner og skjær.
  • At det er pinlig å bomme på brygga er det minst farlige som kan skje hvis du har promille til sjøs. Vent med ankerdrammen til turen er avsluttet og båten fortøyd.
  • Alkohol fører til dårligere dømmekraft av blant annet avstand i vann, og kroppsvarmen svekkes. Derfor er selv en liten dukkert en dårlig ide hvis du har drukket.
  • Meld fra til politiet om uvettig kjøring eller mistanke om promillekjøring. Ring 02800.
  • Hvis du eller andre er i nød: påkall hjelp på VHF – kanal 16. Alle som har VHF har lytteplikt. Båter i nærheten kan komme til unnsetning. Du kan ringe Kystradioen på 120, de alarmerer Hovedredningssentralen. Du kan også ringe politiets nødnummer – 112.

Å føre en båt kan være utfordrende. Drikker man alkohol gjør man utfordringene større, og noen ganger uoverkommelige. Sjøvett og alkovett henger tett sammen, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL og Klar for sjøen-samarbeidet, hvor blant annet Redningsselskapet, politiet og båtforeninger er med.

Les mer om båt og promille på https://avogtil.no/tema/fritidsbater/