Nå er det snart desember, og det kommer til å bli en annerledes ventetid og en annerledes jul. Kan vi sette oss som mål å gjøre dette til en julefeiring vi kommer til å huske som helt spesiell, men god? Et år vi gjorde noe nytt?

 

Regjeringen har presisert at å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise. Jeg er glad for at de har gjort nettopp denne presiseringen – vi må huske at vi er forskjellige og at det som er viktig for noen, ikke er like viktig for andre. For de som kommer til å reise i julen, er det viktig å ta forholdsregler. Dersom du kommer fra et område med mye pågående smitte (dette kan også være Steinkjer da vi ikke vet hvordan smittesituasjonen er her i desember), bør du ta forholdsregler de første 10 dagene. Dette kan du lese mer om på FHI sine sider:

https://www.fhi.no/nyheter/2020/smittevernrad-ved-reiser-innenlands/

 

Julen er også tid for flere vesen fra nordisk folketro, og de fleste av de har jeg et meget godt forhold til. Wikipedia skriver imidlertid blant annet følgende om troll: «Både utseende og egenskaper varierer, men troll er oftest både farlige og dumme.» Jeg håper at julen i år blir dominert av andre vesen enn troll, og at nettrollene finner annen aktivitet enn den farlige aktiviteten de utøver på nett. KUN har en utfyllende forskningsrapport som også sier noe om hvem disse trollene er:

http://www.kun.no/uploads/7/2/2/3/72237499/digitale_krenkelser.pdf

 

De som utsettes for slike troll reagerer ulikt. Noen opplever at bevegelsesfriheten begrenses, og noen begrenser de offentlige ytringene sine. Andre opplever ikke at de begrenser ytringene sine, men de føler at krenkelsene er ubehagelige. For noen har krenkelsene negative konsekvenser på humøret, selvbildet og den psykiske helsen. Er du imidlertid så uheldig å møte på et slik troll har jeg ett råd: Overse det fullstendig! Din lidelse gir de glede – ikke gi de den gleden.

 

Jeg håper alle får en fin advent og jul, og oppfordrer alle til å tenke over hva de kan gjøre for at denne adventstiden og julefeiringen skal bli helt spesiell på en god måte.

 

Vennlig hilsen

 

Sunniva J. N. Rognerud
kommuneoverlege