PRESSEMELDING FRA STEINKJER KOMMUNE 27.11.18:

Hovedutvalget for oppvekst og kultur i Steinkjer kommune har tildelt kulturprisen for 2018 til Ida Jenshus.


I begrunnelsen for vedtaket heter det følgende:

Ida Jenshus har i flere år vært en av Trøndelags største og Norges mest anerkjente artister, og har de siste årene preget musikk Norge. Artisten fra Steinkjer er også en god ambassadør for hjembyen. Hun har gitt ut flere kritikerroste album og for hennes tre første album mottok hun Spellemannsprisen. Den største hedersbevisning innenfor norsk musikkbransje.

–  Historien om Ida Jenshus er annerledes enn de andre unge stjernene. Hun er ikke et “idolprodukt”. Hun har bygget stein på stein, og hatt en jordnær tilnærming, sa daværende fylkesordfører Gunnar Viken når han tildelte Jenshus Nord-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris i 2014. Fylkeskommunen har også tildelt henne Señor Lyng-prisen i 2013 for sin jobb som kulturgründer.

Jenshus fikk for alvor sitt gjennombrudd da hun vant «Lyden av Lørdag» på NRK i 2007. Før det hadde hun vært synlig i Steinkjers kulturmiljø i en årrekke, som lovende artist blant annet sammen med Nilsen Aalberg. Hun har etter dette gitt ut fem album, det siste i 2017. Der de tre første som sagt ble belønnet med Spellemannsprisen, mens hun for det fjerde ble nominert til årets popsolist. Hennes sjette album er forventet i løpet av 2019, og de første smakebitene fra plata har allerede kommet i form av singelen Love You A Little Less

Hun har turnert omfattende i Norge og USA, og senest i sommer fylte hun Steinkjer kirke under Steinkjerfestivalen.

–  Det er alltid en glede å få Ida hjem til byen og festivalen. Det er den konserten vi er mest sikre på at blir full. Ida leverer alltid. Jeg mener hun har Ronaldo-nivå på alt hun presenterer, sa styreleder Stig Ørnvall i Steinkjerfestivalen til Adresseavisen i forbindelse med den konserten.

Jenshus har også gitt mye tilbake til trønderske ungdommer, blant annet ved å bidra på låtskriverkurs og som mentor for deltagere på UKM. Til neste år får vi også se henne i en helt ny rolle som skuespiller, i

Gudrun Austlis kortfilm “Ulv”.

Om kulturprisen heter det blant annet:

Kulturprisen er en æresbevisning som markerer den prisbeløntes særskilte og fremragende innsats som kunstner, utøver eller formidler på kulturfeltet. 

Prisen som deles ut i kommunestyremøtet onsdag 19.desember består av et diplom, en skulptur utført av kunstneren Nils Aas og et pengebeløp.


 

Kulturstipendet 2018 tildeles Veronica Nilsen


Veronica S. Nilsen er født den 21.05.1998 og har hatt sin oppvekst i Steinkjer kommune.

Veronica gikk fire år på Hip Hop dans i Steinkjer kulturskole, og ble etter dette elev ved danselinjen på Inderøy VGS. Etter at Veronica ble uteksaminert fra Inderøy VGS flyttet hun til Paris hvor hun fortsatt oppholder seg for å følge drømmen om å bli profesjonell danser. Veronica studerer nå Hip Hop-dans på Juste Debout i Paris.

Veronica har vært med i en rekke produksjoner i både inn og utland de siste årene. Hun har også vært danselærer i regi av Huldance på Verdal, og kulturskolene i Steinkjer og Inderøy. Veronica har hatt workshops i både Ankara, og Shanghai. Neste stopp på reisen er en workshop i Tyrkia.

Prisvinneren fikk i 2018 gleden av å være en av årets drømmestipendvinnere. Hun har også blitt forespurt av Lars Emil Johannessen, prosjektleder for drømmestipendet, om å sitte i den nasjonale juryen for Drømmestipendet 2019.

Etter videregående flyttet Veronica rett til Paris for å gå på Flow Dance Academy. Der fullførte hun et årsstudie i Hip Hop dans. I løpet av dette året gjorde hun en ny audition og kom inn på det prestisjefylte treårige studiet på Juste Debout, også i Paris. Juste Debout ble stiftet i 2009, og er samtidig også kjent for å holde en internasjonal konkurranse. Finalen holdes i Paris hvor omtrent 30 000 tilskuere og konkurrenter kommer fra hele verden for å delta eller se på hvert år. Studiet er ett av de mest anerkjente i Hip Hop-samfunnet verden over. I år var det over 160 mennesker på audition til studiet, men kun 30 nye studenter kom inn. Veronica var en av de tretti, og er den første jenta fra Norge som har kommet inn og startet på fulltidsstudiet.

Stipendet skal ifølge søkeren benyttes til å dekke noe av studieutgiftene ved skolen, da utdanningen ikke er godkjent av lånekassen for utdanning.

Om stipendet heter det blant annet følgende:

Stipendet skal tjene til å finansiere en faglig dyktighetsgjøring innen fagområder mottakeren utøver sitt kulturarbeid.

Det skal særlig legges vekt på følgende:

Hjelpe frem yngre, lovende talent fra kommunen før de fanges opp av sentrale Stipend og støtteordninger. Prisen består av et diplom og et pengebeløp. Prisen deles ut i kommunestyremøte onsdag 19.desember.

 

Leif Terje Nilsen
Kultursjef