Klokken er 12.30 denne torsdagen og Bua skal egentlig ikke åpne før om en halvtime. Likevel står dørene på vidt gap og Frode Møller tar hjertelig imot enhver som stikker hodet inn.

– Her skal man få hjelp uansett, slår han fast og gir en klapp på skuldra til førstemann som entrer lokalet med sin private sykkel.

Yosief Teweld Asqhdome bor på flyktningemottaket og kjenner Frode godt. Det var Frode som møtte ham den gangen han steg av toget på Steinkjer stasjon, hundrevis av mil fra hjemlandet Eritrea.

– Jeg har lånt sykler her flere ganger, men nå har jeg min egen, forteller Yosief på norsk og litt engelsk.

Hjelper til med det meste

Men i dag er det noe galt med sykkelen. Kanskje Frode kan hjelpe ham?

– Det er bremseskivene som ligger inntil felgen. Du har nok satt på en skive for mye, sier Frode mens han inspiserer og fikser sykkelen.

– Bua blir nesten litt som et folkehelseprosjekt. Vi driver med gratis utlån av sports- og fritidsutstyr, men vi bidrar også til økt fysisk og psykisk helse til dem som oppsøker oss. De kommer seg ut, får være aktive og de får hjelp til ting de lurer på, sier Frode idet en glad Yosief triller ut sykkelen sin.

Steinkjer på topp tre i utlån

Frode forteller at det finnes ca. 160 utlånsordninger i Norge. 63 av dem er organisert gjennom konseptet BUA, som finnes blant annet i Steinkjer og Levanger. Bua Steinkjer er et samarbeidsprosjekt mellom Steinkjer kommune og Jarlegården og ble startet opp i november 2016.

Les mer fra åpningen her.

– Helt siden oppstarten har vi hatt til sammen 9000 utlån og vi ligger som regel blant topp tre nasjonalt hver måned. Vi har faktisk like mange utlån her på Steinkjer som Bua i Stavanger og Bua i Oslo - og der har de flere ressurser og åpent mye mer enn oss. Så det er ganske utrolig, smiler Frode.

1200 lånere registrert

Selv jobber han i 50 prosent stilling på Bua, mens de øvrige som hjelper ham jobber der frivillig. De frivillige utplasseres som regel gjennom Jarlegården hvor Frode selv også jobber ved siden av. Totalt er Bua i Steinkjer åpen 18 timer i uka.

– Hittil har vi 1100 gjenstander til utlån, og det er alt fra sykler, ski, kano, telt og soverposer. Og 1200 lånere er blitt registrert i basen vår. Det er mange stundenter innom, samt personer fra asylmottaket, men også mange barnefamilier. De kommer alle fra Steinkjer og omegn. Flere er innom fra Verran og Snåsa, forklarer Frode.

sykkel, bua, utleieFornøyde lånere

Ruben Birkelund studerer tredjeåret på studiet Film & TV på Nord Universitet, og stikker innom for å låne en sykkel. Han er fra Meløy og er glad i friluftsliv og aktivitet.

– Jeg har lånt sykler her før, men tenker å låne kajakk etter hvert. Dette er et flott tilbud. Jeg ble kjempeglad da det kom, smiler han.

– Når du jobber her, treffer du mye fine folk. Jeg tror aldri jeg har opplevd at noen har vært i dårlig humør når de drar herfra. Alle blir så glade og fornøyde når de får låne det de trenger gratis, sier Frode idet Heidi Grande og døtrene Mia (9) og Malin (7) kommer inn.

bua, utleie, rulleskøyter, barn, morJentene har reservert rulleskøyter og prøver å lokke mor til å låne også.

– Nei, jeg tror ikke det, ler Heidi og skryter av tilbudet til Bua:

– Dette er et kjempetilbud. Vi har lånt sykler, rulleskøyter, isskøyter og snøbrett flere ganger.

Låne eller donere?

Vil du også låne utstyr på Bua Steinkjer? Du finner lokalene i Ogndalsveien 16. Bua har åpent onsdag og fredag kl 0900-1600, samt torsdag kl 1300-1700.

PS! Har velholdt utstyr som du vil donere til Bua? Ta kontakt med Frode Møller i åpningstid på tlf 98906407, eller stikk innom.